Kapcsolat

Trófea Fogadó és Étterem, Pizzéria

Cím: 7121 Szálka, Táncsics u 56.

Telefon: +3674409582
E-mail:
info@trofeafogado.hu 


Szállás nyitva tartás:

Hétfő-Vasárnap: 09.00 - 22.00


Étterem nyitva tartás:

Péntek-Hétfő: 8.30 - 22.00

Kedd-Csütörtök: ZÁRVA


Konyha nyitva tartás:

Péntek-Hétfő: 11.00 - 21.00

Kedd-Csütörtök: ZÁRVA

Szálkáról

Szálka

A település a honfoglalás idején jött létre, évszázadokon át apró falu volt, a kevés lélekszám miatt. 1015-ben említették először Zaka néven Szálka község legrégebbi névalakja Zaka, azaz Szaka vagy Száka volt. A hivatalos és végleges Szálka nevet az 1910-es helységnévrendezéskor kapta. Az 1300-as évek eleji jegyzék szerint már akkor plébániával rendelkezett.

Szálka Tolna megye szívében nyugszik Szekszárdtól 12 km-re. Völgyek és dombságok szabdalják változatosan a területet, amit sűrű erdő borít,ami remek lehetőséget nyújt a túrázók számára valamint bőséges állat állománynak is otthont ad. A szekszárdi dombvidék leghosszabb északkelet- délnyugati irányú völgyének elzárásával alakult ki a falu tömeg vonzó víztározója, a mesterséges tó,amely kiválóan alkalmas fürdőzésre, de horgászati szempontból is kifogástalan.

A falu két völgyben fekvő, hosszan elnyúló V alakot formáz. Az erdő és a tó kitűnő mikroklímát biztosítanak a falunak, aminek a borászok is meglehetősen örülnek. Erdeiben sokféle vad található. Különösen szarvasállománya híres. Itt lőtték 1891-ben azt a szarvasbikát, mely 14,5 kg-os agancsával hosszú ideig világrekord volt.

Látnivalók Szálkán

Mausz Kápolna

A felirata szerint a Mayer család állítatta a 19.század legvégén. Ismertebb neve a Mausz kápolna. Ez a bibliai Emmausz, illetve a valamikori "Emmausz-járás" nevű népszokás nevét őrzi. Húsvét után a hívek Szálkáról ehhez a kápolnához mentek fel megidézve Krisztus emmauszi útját.

Mausz képolna

Emmausz falu a Bibliában, ahol a kenyér megtörése közben két tanítványa felismerte a feltámadt Jézust.

A mintaszerűen felújított kápolna azon a ponton áll, ahol a Szekszárdi-dombság találkozik a Sárközzel. Mellőle felejthetetlen kilátás nyílik az egész Duna-mentére, Sárközre. Jól látszik Szekszárd, Decs, Várdomb, Bátaszék, jó idő esetén esetleg Baja is.

Szerb ortodox kolostor

A grábóci szerb ortodox kolostor és templom a Tolna megyei Völgység egyik „világtól elzárt”, erdővel borított dombok között megbújó kisközségében Grábócon található. A faluban akkoriban már éltek  szerb családok. A kolostor összes épülete 1994 óta ismét a magyarországi szerb ortodox egyház tulajdonában van. A hely több évszázadon át a „magyarországi szerb kultúra Athénje”, a magyarországi szerb ortodox papképzés központja volt.

Szerb ortodox kolostor

Sötétvölgy

Nagyon népszerű kiránduló út a gyalogtúra kedvelőknek. Szálkától körülbelül 7 km-ra található. Gyönyörű erdős táj, pihenőhelyek, játszóterek, tanösvény és horgásztó várja az arra kalandozókat.

Sötétvölgy

Szálkai strand

A szabálytalan alakú mesterséges tó ma Szálka falu legnagyobb vonzereje.  Környezete változatos, dombokkal, völgyekkel szabdalt, erdőkkel sűrűn borított. A mesébe illő tájat a zöld és a kék színek lenyűgöző sokfélesége jellemzi. Az érintetlen természet és az egyedülállóan tiszta levegő az aktív és családi kikapcsolódást keresők  számára is ideális kirándulóhely.

Strand

Horgász tó

A Lajvér-patak medrébe került völgyzáró gát által mesterségesen létrehozott tó 57 hektár vízfelülettel rendelkezik. Ez mintegy 3 millió köbméternyi tiszta vizet jelent. A víztömeg ma is szinte ivóvíz minőségű.

Igen intenzíven halasított, főleg ponty, amur és süllő de egyre inkább fehér halak is foghatók. Rengeteg horgászhelyet kínál. Mindenki találhat magának egy kis öblöcskét, beszögellést, egy földnyelvet vagy magányos bokrot a kedvenc időtöltéséhez.

Szálkai bika

A központban Szálka büszkesége áll, az 1891-ben elejtett "szálkai bika" pontos mása. Agancsa az első olyan nyilvántartott trófea volt, mely hosszú ideig, közel 60 évig vezette a világranglistát. Az elbeszélések szerint a szarvast Reinspach János szálkai vadász lőtte. Az agancs súlya kiskoponyával együtt 13,65 kg volt.

Az agancsot a nemzetközi pontrendszer szerint 243.89 pontra értékelték. A világrekord trófeát az ország nemzeti kincsként őrzi és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum állandó vadászati kiállításán kerül bemutatásra, a másolata a szálkai faluházban megtekinthető. Ugyanitt állandó sváb népviseleti kiállítást nézhetünk meg, korhű berendezéssel.